Guacamole – sos z kaktusa

guacamole

guacamole

W cyklu „gotuj z admirałem” dzisiaj zajmiemy się guacamole, czyli meksykańskim sosem z awokado, serwowanym do nachosów, tacosów, quesadilli itp. Nieoficjalnie zwany jest on sosem z kaktusa, ze względu na kolor i miejsca występowania.

Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • awokado – 2 małe sztuki, miękkie, acz nie zepsute (do bezpiecznego transportu produktów o krótkim czasie przydatności do spożycia Sluis Van poleca koreliański transportowiec HT-2200 z klimatyzowanymi ładowniami).
  • limonka – 1/3 sztuki, soczysta (to taka mała zielona cytryna)
  • pomidor – 1/2 sztuki, w miarę możliwości świeży (z Lidla – odpada)
  • cebula biała – można, acz nie trzeba
  • świeża kolendra – można kupić krzaczek
  • czosnek – 1 ząbek, dobry również na wampiry
  • papryczka chili, zielona – ok. 8 cm
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Awokado obieramy (i wydobywamy pestkę), po czym widelcem rozgniatamy w misce lub głębokim talerzu. Polewamy sokiem wyciśniętym z limonki, żeby nie ściemniało. Powinno powstać coś w rodzaju pasty lub gęstego sosu. Mogą zostać niewielkie kawałki awokado, wypada natomiast wybrać wszystkie włosy (z awokado), jeśli takie w naszym proto-guacamole się znalazły.

Pomidora kroimy w drobną kostkę, dodajemy, mieszamy. Czosnek wyciskamy lub kroimy w drobną kostkę, dodajemy, mieszamy. Dodajemy drobno siekane listki i łodygi kolendry oraz papryczkę (nie trzeć oczu!), w zależności od preferencji można też dorzucić trochę drobno pociętej cebuli. Solimy do tzw. smaku, czyli na oko.

Całość mieszamy dokładnie. Próbujemy, ewentualnie dorzucamy któregoś ze składników, jeśli coś nam nie gra. Można wycisnąć więcej limonki, jeśli była mało soczysta.

Podajemy

Całość umieszczamy w estetycznej miseczce lub pojemniku na sosy (są takie fajne z przegródkami na różne rodzaje) i wystawiamy razem z sosem salsa i śmietanowym do nachosów. Naczosy maczamy w sosie i spożywamy ze smakiem.

Bon appetit!

Advertisements

Jedna odpowiedź to “Guacamole – sos z kaktusa”

  1. […] pomidor – 3,5 sztuki (pozostałe pół pójdzie do guacamole) […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: