Salsa Fresca

salsa fresca

salsa fresca

Dziś drugi fundamentalny sos prosto z Meksyku na planecie Ziemia – czerwieńsza niż awizo typu Consular salsa fresca. Do przygotowania będą nam potrzebne:

  • pomidor – 3,5 sztuki (pozostałe pół pójdzie do guacamole)
  • szczypiorek – pół pęczka
  • świeża kolendra – trochę, tak ze dwie głębokie łyżki
  • cebula – pół, jeśli ktoś lubi
  • sok z limonki – ok. 1 łyżki
  • oliwa z oliwek – ok. 1 łyżki. Jeśli niedobra, można zmieszać pół na pół z olejem roślinnym z pierwszego tłoczenia (hej!)
  • ocet winny – pół łyżki
  • papryczka chili zielona – tak ze 3 cm. Może też być kruszone chili.
  • pieprz
  • sól
  • czosnek – 1-2 ząbki

Sposób przygotowania jest dość skomplikowany: mianowicie siekamy wszystko, co da się posiekać; kroimy w drobną kostkę wszystko, co da się pokroić; a czosnek możemy wycisnąć. Wszystko mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku, znów mieszamy i już.

Podajemy: z nachos, albo z dowolnym innym daniem kuchni meksykańskiej lub tex-mex.

I w ten oto sposób mamy już gotowe dwa kolory z trójkolorowej flagi Meksyku…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: